<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1122557164519905&ev=PageView&noscript=1" />

"Dit programma maakt echt impact op onze medewerkers en op de kinderen. Alle vestigingen van Kiddies hebben meegedaan met de start in 2018. We willen het komende jaar door met Hart op Groen en de beweging, die is ingezet vanuit de medewerkers, doorzetten en uitbreiden naar onze fusiepartner SKOA."

Michelle van Nieuwenhuizen, directeur Kiddies Alkmaar

"IKC De Paradijsvogel heeft met veel plezier deelgenomen aan het programma Hart op Groen. De kinderen hebben in 4 weken op een hele leuke interactieve, muzikale manier kennis gemaakt met Hart op Groen. Het enthousiasme van de kinderen zorgde voor vele leerzame momenten. De afval-quiz , het maken van muziek instrumenten van afval, het schrijven van hun eigen lied, het bewegen op muziek, het opruimen van de wijk en als klap op de vuurpijl het afval-lab zelf! Ook het maken van de toekomststoel heeft ons tot veel gesprekstof laten komen!"

Natascha Ebbing, IKC de Paradijsvogel

"Juf, dit was mijn leukste schooldag ooit." En: "Zijn jullie er over een paar jaar nogsteeds? Dit lijkt me zulk leuk werk om te doen, daar wil ik ook wel werken."Juf, dit was mijn leukste schooldag ooit."

Leerling groep 5, Burijn uit Alkmaar


"Hoe krijg je kinderen op een leuke manier bewuster van ons milieu en kun je ze sámen een eerste (of volgende) stap laten zetten?
Nodig Hart op Groen uit op school en de kinderen leren op speelse, muzikale, creatieve wijze hun hart op groen te zetten!
Iedere week was weer een feestje! De kinderen hebben d.m.v. zang, dans, techniek van alles geleerd over afval. Ze maakten ook een toekomststoel, die we volgende week ook daadwerkelijk aan wethouder Bashara van onderwijs en duurzaamheid/milieu in Hoorn mogen aanbieden! Wat een inspirerende manier om beter met ons milieu om te gaan!"

Els Jorritsma, groep 4 / 5 van basisschool de Zonnewijzer, Hoorn


"Hart op Groen weet een onderwerp dat eigenlijk best heel zwaar is op een leuke, creatieve en verrassende manier te brengen. Dat leidde voor onze medewerkers en voor de medewerkers op de school tot een inspirerende studiedag. Het was onze start als IKC en die hebben we met Hart op Groen op een hele bijzondere en inspirerende manier kunnen maken."

Marieke IJdema, IKC Oudkarspel en Kinderopvang Langedijk

"Wat een te gek project hebben wij mogen draaien met Hart op Groen. Het was volop genieten op de vestigingen van Kiddies. Hart op Groen maakt er keer op keer echt een interactief en leerzaam feestje van! Educatief, afwisselend, inspirerend, uitdagend, laagdrempelig en gewoon ontzettend leuk. Wij kijken terug op een succesvolle samenwerking en bevelen Hart op Groen zeker aan bij andere organisaties."

Robin de Haan, Manager Kiddies Buiten School

De perfecte manier voor ons om met bewoners in gesprek te raken. Terwijl kinderen in het afval-lab bezig zijn, staan ouders te kijken en zij raken aan de praat met voorlichters van de gemeente over het gewijzigde afval-scheidingssysteem. We hebben het Afval-lab wijk voor wijk ingezet in de hele gemeente Zaanstad.

Wil Maarsman, gemeente Zaanstad

"We hebben een programma gevolgd met een training voor onze medewerkers, diverse workshops voor de kinderen en tweemaal de inzet van het afval-lab. We vonden het belangrijk om de medewerkers mee te nemen. Toen onze medewerkers door de training echt open stonden om voor het thema te gaan, konden ze het ook beter overbrengen naar de kinderen en waren ze nog enthousiaster. De kinderen vonden de workshops geweldig. Op een speelse manier leren ze over duurzaamheid en het is absoluut niet belerend. Het afval-lab is voor kinderen erg leuk, zij kunnen hier de hele dag wel doorbrengen. De muziek erbij met gitarist Martijn zorgde voor leuke afval-hits. Een echte aanrader voor leeftijd 4-12 jaar!"

Tim Emmerik, Stichting Kinderopvang Langedijk

’t Palet wordt groener!
 
Met die wens en slogan zijn we in mei met 300 leerlingen en het gehele team dit project gestart onder de enthousiaste leiding van Marije van der Stelt van Hart op Groen. Zij heeft de school ook ondersteund bij het vinden van aanvullende financieringsbronnen.
 
Afval leren scheiden op school, verkennen van de mogelijkheden van recycling, maar vooral ook bewustwording van de noodzaak om verstandiger om te gaan met afval en grondstoffen. 
De groeiende afvalberg is onze wereld is één van de vele problemen waarmee leerlingen worden geconfronteerd als het gaat over zorgen om het veranderende klimaat. 
Het is een tastbaar, concreet onderdeel van dit brede, ingewikkelde vraagstuk. Iets waaraan zij bij kunnen dragen aan de oplossing: minder afval produceren en beter hergebruik mogelijk maken. 
 
’t Palet is een SBO-school met een brede toelating en verzorgt tevens het onderwijs aan Nieuwkomers in de regio. 
Dankzij “Hart op groen” hebben ál deze leerlingen en hun leerkrachten enthousiast en intensief gewerkt aan dit thema met tal van activiteiten en inzet van “hoofd, hart en handen”. 
Wat een vondst om muziek en techniek zó in te zetten als didactische hulpmiddelen. Het afval-lab en de muzikanten waren vanaf dag één een enorm succes.
 
Het effect is dat de school nu daadwerkelijk “groener” is. Al het afval wordt gescheiden ingezameld en ingeleverd, vuil rond de school wordt geprikt en het gevoel “iets” te kunnen doen aan dit enorme “grote-mensen-probleem” is vergroot. 
Dankzij de zorgvuldige voorbereiding met het team zijn al deze activiteiten duurzaam geborgd in het “hoofd, hart en doen” van ’t Palet.

 

Annemarie de Jong, directeur SBO ’t Palet

Het was een erg geslaagde dag! De leerlingen hebben zo onwijs genoten. Alan en Michiel hadden een heel goede klik met onze doelgroep, ze konden ze heel goed meekrijgen met de activiteiten. Een kippenvelmoment bij een leerling van mij die samen met Michiel achter de piano zat. Hij is niet snel onder de indruk, maar vond dit heel tof. De docenten en andere collega’s vonden het ook erg geslaagd. Complimenten!

Leerkracht VSO Molenduin

Met ons Museum BroekerVeiling hebben wij een nieuwe missie. Wij willen van een lokaal museum uitgroeien tot een nationaal museum rond het thema groente. Bij alles dat wij doen laten wij ons inspireren door groente en duurzaamheid. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Met Hart op Groen hebben we in de zomer van 2020 wat eerste proefballonnetjes opgelaten. Het afvallab en de groentekar werden door onze bezoekers erg gewaardeerd en ze sloten prima aan bij onze nieuwe missie. Marije is in alles dat ze doet groen en een dolenthousiaste bedenker en uitvoerder van alles dat met gezondheid en duurzaamheid te maken heeft. Samen met Hart op Groen worden wij de komende jaren het groenste museum van Nederland!

Ron Karels, Directeur Museum BroekerVeiling

Hart op Groen is een goed gekozen naam, want tijdens onze samenwerking bleek uit alles dat Marije haar hart bij vergroenen ligt. Op een inspirerende en kundige manier hielp ze ons bij ons projectplan. We werken ernaar toe om een eigen variant van haar geweldige afval-lab te maken. De wil van Marije om de wereld voor jongeren een stukje mooier, eerlijker en groener te maken, is ontzettend puur en aanstekelijk. Wij zijn nog volop bezig met de uitvoering van ons plan en of ons Afval-lab er nou komt of niet, het hart van onze organisatie staat door de samenwerking met Marije hoe dan ook een stukje meer op groen.

Noortje Smeltink, adviseur Duurzaamheid

‘Teun van Toen’ heet het lesprogramma dat Marije heeft ontwikkeld voor kinderen van groep 5-6 van de basisscholen in Sint Pancras en omgeving. Teun, tuinder uit 1928, neemt kinderen mee op reis langs heden en verleden, langs gezonde grond en biodiversiteit. Als afsluiting maken de kinderen hun omgeving samen met de gemeente een stukje groener. 
Met dit lesprogramma heeft Marije onze ideeën voor het project ‘Sint Pancras in ’t Groen’ tot leven gebracht. Voor dit project hebben we een bijdrage ontvangen van de gemeente Langedijk in het kader van de Initiatievencampagne. 
Marije heeft de gave om aan te sluiten bij wat kinderen boeit. Zij betrekt hen op een natuurlijke en actieve manier en stelt hun eigen ervaring centraal. De kinderen van basisschool Het Baken, waar het programma is uitgeprobeerd, waren enthousiast. Het lesmateriaal wordt inmiddels op verschillende basisscholen gebruikt, ook in Alkmaar.   
We zijn erg blij met dit resultaat en kijken met veel plezier terug op onze gezamenlijke ontdekkingsreis. 

Dorien Tamis en Astrid Vreugdenhil, initiatiefnemers Sint Pancras in ’t Groen
ShareThis Copy and Paste