<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1122557164519905&ev=PageView&noscript=1" />

MIJN TOP VIJF INZICHTEN OVER DUURZAAMHEID

Wat een ongelofelijk saai woord is duurzaamheid geworden, kan iemand daar iets anders voor bedenken?
 
Misschien denk je: verduurzamen in een organisatie dat is onder andere van het gas af, zonnepanelen, waterpompen, ledlampen, afval scheiden…….En hoogst waarschijnlijk schieten er nog wel meer maatregelen door je hoofd. Mijn verhaal is niet dat dat niet waar is. Waar mijn verhaal begint is dat ik soms in hele duurzame panden kom……en dat ik in die panden met mensen praat die helemaal niet duurzaam denken en doen. 
 
Je kunt een heel pand verduurzamen en toch niet duurzaam zijn. Ik zeg hier nu ook niet dat het pand niet verduurzaamd moet worden, maar wel dat als je echt de behoefte hebt om stappen te zetten, om oprecht bij te gaan dragen aan een gezonde, groene planeet, het ook nodig is om aandacht te besteden aan het menselijk potentieel dat in die gebouwen rondloopt.
 
Mijn worsteling met Hart op Groen het afgelopen jaar sluit hierop aan. Want hoe bereik je die mensen dan precies? Wat zijn nu eigenlijk kernpunten in die verduurzaming? Kan ik die bewerkstelligen?
Ik besloot eerst mijn eigen zoektocht naar de kern van dit verhaal door te zetten. Het kostte me een jaar lezen, mediteren, groepstraining, piekeren en buitenlucht. 5 inzichten uit dat jaar deel ik vandaag met je. 
 
1)    Mijn eerste inzicht is dat echte verduurzaming is een beweging vanuit het Hart. Dat wist ik al, want zo begon ik ooit met mijn bedrijf. Maar sinds kort zie ik het scherper. Als je daadwerkelijk meer in balans wilt komen met de plek waar we wonen,werken, leven kun je er niet omheen: je moet beginnen bij jezelf. Verduurzamen is daarmee niet zo eenvoudig, want het vraagt om bewustwording op een dieper niveau en die kun je niet afdwingen. Die moet je ontdekken. 
 
2)    Het klinkt bijna als een godsdienst, en wellicht ‘zweverig’ maar dat is het beslist niet: alles begint bij ‘dankbaarheid’. De indianen begrepen het al. Zij uitten dagelijks dankgebeden over de zon, de aarde onder hun voeten, de dieren, hun voedsel. En omdat dat er bij hen ZO ingebakken zat konden ze niet anders dan vanuit die dankbaarheid respectvol omgaan met hun omgeving.
 
Het is voor mij inmiddels een 'no-brainer': dagelijks bewust dankbaar zijn voor wat er is, in je eigen leven, en voor het leven om ons heen, is enorm voedend en zorgt ervoor dat je meer binding krijgt met je omgeving. Dat je respect daarvoor blijft voelen en dat je focus ligt op positiviteit. Jep, gewoon bewust dankbaar zijn voor de mieren in je tuin dus. De kracht van dankbaarheid is groot. Ik laat het niet meer los, ik oefen het dagelijks……gewoon omdat ik er een tevreden mens van wordt met oog voor wat al mooi is. 
 
3)    Ik heb ontdekt dat het zinvol is om mezelf ‘op te rekken’. Ik ben groter dan de grenzen van mijn lichaam en onderdeel van een veel groter natuurlijk, levensondersteunend systeem en heb daar dus invloed op. Veel invloed ook, als ik dat wil. De Maori zeggen ook wel: "Je bent een kraal in een lange reeks van kralen: met kralen voor je en kralen na je". Door jezelf ‘groter’ te maken voel je, dat je, als je vanuit je kracht handelt, enorm verschil kunt maken. 
 
4)    Ik kan niet meer kijken naar bosbranden, beelden over uitstervende dieren, afstervend koraal, geel gespoten weilanden, verdwijnend tropisch regenwoud zonder een dikke brok in mijn keel. Uitlaatgassen, afval op straat, hebben hetzelfde effect op mij. Ik heb gezocht naar hoe ik daarmee moet omgaan. Het is niet mijn intentie diep weg te zakken in apathie en somberheid. 
 
Ik ontdek steeds weer dat de pijn nut heeft en zelfs nodig is! Niet wegkijken, wegredeneren omdat je denkt dat het zo groot is dat je er toch geen invloed op hebt, of negeren. Maar af en toe gewoon je eigen verdriet bewust voelen. De beelden voor je ogen oproepen en erbij stilstaan. Niet om erin te blijven hangen, maar  juist om  met nieuwe ogen te kunnen zien. De pijn zorgt voor een gevoel van crisis en crisis zorgt voor handelings- en veranderingsbereidheid! 
 
5)    Ik heb nagedacht over ‘TIJD’. Ik ben ongeduldig, ik heb een grote actiebereidheid. Voor mij zijn lange lijnen een uitdaging maar ik moet juist geduld hebben, rust opzoeken, bouwen aan lange lijnen, want die zijn duurzamer. 
Er is sowieso iets raars aan de hand met het begrip ‘tijd’. We hebben nooit tijd, iedereen heeft het druk, maar als je er goed naar kijkt dan is de wereld van nu ontzettend gericht op de korte termijn. Overheden plannen voor max 4 jaar of hooguit enkele decennia. Bedrijven richten zich op winstmaximalisatie en maken jaar plannen met miles stones en KPI’s per jaar en per maand. Dat zijn, als je dat afzet tegen de geschiedenis, echt hele korte periodes. Vroeger werden kathedralen gebouwd in eeuwen. Een hele generatie kwam en ging zonder het eindresultaat te zien. Stonehenge was er ook niet in een generatie, en zelfs niet in twee.
 
Voor mij is het dus bouwen, bouwen, bouwen. In een maand kan ik misschien nog niet meteen veranderen. Maar als ik nu een paar jaar terug kijk, dan ben ik toch verrast over wat ik in staat ben om te doen. Als ik met scholen werk of met kinderopvangorganisaties dan zit ik er hetzelfde in. Ik start misschien klein, maar als we gaan samenwerken kunnen we enorm veel bewerkstelligen in enkele jaren.
 
Denk je nu: interessant, maar wat brengen deze punten voor een verduurzaming van een organisatie? Met Hart op Groen zet ik in op een krachtige beweging in samenwerking met de medewerkers. Met creativiteit en visie, vanuit mijn ervaring met het ondersteunen van transities, passend bij de missie en visie van je organisatie. Resultaat is dat je groene uitstraling krachtig gedragen wordt door de hele organisatie en dat medewerkers inhoudelijk aan de beweging bijdragen. 

Ik deel nog mijn boekentip: Actieve Hoop (Active Hope), Hoe de chaos onder ogen zien zonder gek te worden (how to face the mess we’re in without going crazy), van Joanna Macy en Chris Johnstone. Prachtig boek! In het Nederlands en in het Engels verkrijgbaar.

Zet jij je organisatie op Groen? ShareThis Copy and Paste