<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1122557164519905&ev=PageView&noscript=1" />

FINN GEEFT DE LEIDSTERS LES

Vandaag sprak ik met Finn (7 jaar). Finn gaf de leidsters die aanwezig waren bij mijn winterwonderlandworkshop een lesje over bioplastic en afval scheiden. Het is niet de eerste keer dat ik merk dat de workshops die ik geef, voor de leidsters net zo leerzaam zijn als voor de kinderen. Vorige week was ik met het Afval-lab in IJmuiden. 7 kinderen hard aan het werk in het openklapbare lab. 10 volwassenen verdringen zich rond de klep: "ow, dat wist ik ook niet", hoor ik achter mij. Ter plekke ontstaat tussen hen een gesprek over wat ze al doen, en over wat ze misschien toch anders moeten doen. Learning by experiencing.
 
We zijn er eigenlijk maar net mee begonnen, leren hoe je keuzes maakt die de aarde een leefbare plek houdt voor toekomstige generaties. We kunnen een beetje afkijken en leren van hoe 'oma het vroeger deed'. Niet zeldzaam tref ik een oudere dame of heer bij mijn afval-lab die verzucht dat we de melkboer missen, met zijn recyclebare flessen. En daar hebben ze een punt, maar de tijden zijn ook echt veranderd. We gaan en willen niet meer terug in de tijd. We zijn er klaar voor om met een combinatie van creativiteit en technologische ontwikkelingen de toekomst 'groen' te kantelen. Of zijn we daar niet klaar voor? Hoe sta jij ervoor? Wees eerlijk. Welke keuzes maak je? Wat weet je over hoe je duurzame keuzes maakt? En hoe doe je dat op je werk? Ben je je bewust van alternatieven, weeg je ze af? Wat laat jij toekomstige generaties na? Denk je na over de kansen die je organisatie heeft om positieve impact te maken op mens en milieu? Weet je, welke rol je daarin kunt spelen?
 
Is jouw antwoord op al deze vragen een volmondige: " Ja, ik maak bewuste keuzes, ik zet ieder jaar stappen. Mijn organisatie is een inspirerende duurzame ontwikkeling ingegaan". Dan zet je met heel veel andere organisaties een groene stip op de horizon. Dan is het de kunst om niet te blijven hangen op het niveau van 'zo zijn we toch al heel aardig bezig'. Daag jezelf uit om de horizon echt verder te leggen. Word je echt bewust van de kracht van de positieve impact die je organisatie kan maken op mens en milieu.
Maar misschien ben je wel niet zover. Moet je bekennen dat het op de een of andere manier toch een beetje een ver-van-je-bed-show is gebleven, dat hele duurzaamheidsverhaal. Dat je ook niet zo goed ziet hoe dat nou echt voor je kan werken of wat jij kan doen. Dat het je wel zorgen baart, die klimaatverandering, maar dat de waan van de dag je meesleurt in het systeem dat we met z'n allen in stand houden. Er zijn zoveel andere dingen die je aandacht vragen. Hoe maak je iets urgent, waarvan je wel weet dat het urgent is, maar dat 's morgens als je de dag weer start, gewoon niet zo urgent voelt.
Is een van deze situaties herkenbaar voor je? Of sta je daar ergens tussen in? Het mooie is dat zo'n nieuw jaar, nieuwe ruimte geeft. Dat je een heerlijke Kick-start kunt geven aan 2019. Een prachtig moment om een koers in te zetten, te verdiepen of te verstevigen. Hart op Groen heeft voor je organisatie programma's ontwikkeld die daarop aansluiten. Programma's waarmee medewerkers:
  • persoonlijk groeien omdat we aansluiten op persoonlijke waardes en die koppelen aan de groei en de verandering die je organisatie doormaakt;
  • zeker worden van duurzame keuzes, omdat ze kunnen terugvallen op een referentiekader dat richting geeft en ze daarmee de koers van je organisatie van binnenuit gaan ondersteunen en vooruit gaat stuwen;
  • krachtige milestones gaan halen en de groei gaan volgen met een groeimeter die richting geeft;
  • kennis en vaardigheden ontwikkelen over duurzaamheid en een circulaire bedrijfsvoering en die ook gericht gaan inzetten.
  • op een verrassende manier leren. Hart op Groen zet leerstrategieën in die het Hart raken.
  • We zijn creatief in de verandering omdat we geloven dat je een verandering echt omarmd als 'ie je hart weet te raken.
En terwijl ik dit typ verschijnt er een dikke smile op mijn gezicht. Ik heb er ontzettend veel zin in. Zet je organisatie op Groen in 2019! De programma's zijn opgesplitst in programma's voor scholen/kinderdagverblijforganisaties en in programma's voor bedrijven. Voor de uitvoering werkt Hart op Groen samen met muzikanten, met movemakers (van Part of Now) en een kunstenaar.ShareThis Copy and Paste