<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1122557164519905&ev=PageView&noscript=1" />

EEN GROENTEKAR

Yessss, een tweede caravan! Een Groentekar! 
Hij komt, hij komt. Deze zomer wordt Oranje. De kleur van mijn nieuwe (oude) Groentekar.

 
Toen ik 2 jaar geleden startte met Hart op Groen, toen Klas op Groen, trokken mensen hun wenkbrauwen op. "Ehm, wat ga je dan precies doen? Ow, wat leuk voor je!" Ik merkte aan vrienden en familie dat klimaatverandering nou niet iets was dat voor hen prioriteit had en dat ze zich afvroegen of ik daar een boterham mee kon verdienen. Ze vonden het wel leuk voor mij.......maar voor hen was het toch een 'ver van hun bed show'.

En dat is eigenlijk nog zo, maar toch is er iets drastisch veranderd. Want ondertussen holt de wetenschap achter zichzelf aan, en worden hun 'worst case scenarios' ver overtroffen, politiek gezien loopt de discussie vast, en onder burgers hebben we inmiddels glasharde ontkenners variërend van 'klimaatverandering is een hoax tot ja, het klimaat verandert maar daar heeft de mens geen schuld aan.' Daar tegenover staan de klimaatactivisten die demonstreren, kunstwerken bouwen, plastic vissen, rechtszaken aanspannen en met modder gooien naar ontkenners. En we hebben Greta Thunberg die de jeugd in actie heeft gekregen. De meeste burgers bevinden zich ergens tussen de activisten en de ontkenners.....in een afwachtmodus. De een wat bewuster dan de ander, de een wat actiever dan de ander, maar van echt grote verandering is nog geen sprake.
 
Ondertussen laat een studie uit 2015 zien dat in het Plioceen, een ‘recente’ interglaciale, warmere periode, kleine verhogingen in de wereldtemperatuur en een paar graden opwarming van de polen al resulteerden in meer dan zes meter wereldwijde zeespiegelstijging. In die periode was de CO2-concentratie vergelijkbaar met de concentratie in onze huidige tijd. Wat de meest recente metingen nu laten zien is dat het ijs op Groenland, maar ook op Antarctica aan het smelten is’, ‘en het smelten zit in een versnelling. Wetenschappers volgen met angst het smelten van de permafrost (bijv in Siberië).....omdat er massa's Methaangas vrijkomen en dat de aarde nog veel sneller opwarmt. Gevaarlijk goedje. Ik lees over 'hoeveel tijd we nog hebben' om het ergste (dat het hier onleefbaar wordt voor ons en vele soorten met ons) te voorkomen. De antwoorden liggen ergens tussen 3,5 en 15 jaar.......WOW!
 
Ik zat vanmorgen op de fiets. Ik luister tegenwoordig elke ochtend en elke avond naar de vogels en ik bekijk de bomen, de bloemen en de dieren om me heen bewuster. Ik wil versnellen, maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Met Hart op Groen ga ik in ieder geval de volgende stap zetten. Ik ben volop bezig met de voorbereidingen voor het lanceren van een tweede voertuig! Een Groentekar!!! Thema voeding in de nieuwe wereld. 

De Groentekar is ontstaan vanuit opa Ooijevaar. Mijn opa was groenteboer en hij bracht met een ventkar groenten aan huis in Bergen en Bergen aan Zee. Opa had de zaak over willen doen aan mijn vader, die als kleine jongen al met de ventkar op pad ging om opa te helpen. Maar het liep anders. Opa sloot zijn zaak, de strijd met de  lokale Albert Heijn was een brug te ver voor opa, die inmiddels alleen was. En mijn vader was geen groenteboer maar een creatieve dromer met een voorkeur voor het lezen van boeken en het maken van dingen van hout. Ruim 50 jaar later stof ik nu toch opa's ventkar af. Groenten zijn het nieuwe eten. Lokaal, aan huis, minder (of geen) vlees.......wie durft? 
Ik ga in ieder geval mijn grens verleggen, want ik ga koken! En iedereen die mij kent weet dat de keuken en ik niet altijd vriendjes zijn. Maar ik hou van goed eten, van gezond eten, van nieuwe dingen ontdekken en van grenzen verleggen. En ik ga dit niet alleen doen, ik krijg deskundige hulp van iemand met heel veel ervaring op voedingsgebied: natuurvoedingsdeskundige Krista Boots. Dus hoppa, ik ga ervoor. Hij komt eraan.....deze zomer....de Groentekar, en dit is 'm. Een oude Franse caravan, met liefde verbouwd. Nu nog met La petite Cuisine erop....straks 'gewoon een groentekar'. Mogelijk gemaakt door onze Stichting, de Groene Karavaan, door de Rabobank, door Fonds NME, door fonds Triodosbank, door Stichting Sanegeest en door fonds Gravin van Byland. Met dank aan het doorzettingsvermogen van Onbegrensde Zaken die mij bijstonden bij al deze aanvragen. Nog heel even wachten.......en dan zet ik 'm volop in. Staat deze beauty straks op jouw schoolplein? Bij jouw BSO? Bij jouw bedrijf? Ben je benieuwd wat we voor jouw medewerkers en kinderen kunnen betekenen? Durf jij je lunch Op Groen te zetten? Mail ons snel voor informatie: info@hartopgroen.nl.


 ShareThis Copy and Paste